Υπερπαραθυρεοειδισμός

Υπερπαραθυρεοειδισμός

 

Παραθυρεοειδείς και μεταβολισμός ασβεστίου

Οι παραθυρεοειδείς αδένες παράγουν παραθορμόνη (PTH). Αυτή η ορμόνη βοηθά στη διατήρηση της κατάλληλης ισορροπίας του ασβεστίου στην κυκλοφορία του αίματος και στους ιστούς, οι οποίο εξαρτώνται από το ασβέστιο για τη σωστή λειτουργία τους. Αυτοί οι αδένες, που βρίσκονται πίσω από τον θυρεοειδή στο κάτω μέρος του λαιμού, έχουν περίπου το μέγεθος φακής.

Οι παραθυρεοειδείς αδένες διατηρούν τα κατάλληλα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο σώμα σας, απενεργοποιώντας ή ενεργοποιώντας την έκκριση της παραθυρεοειδούς ορμόνης (PTH), όπως και ο θερμοστάτης που ελέγχει ένα σύστημα θέρμανσης για να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία αέρα. Η βιταμίνη D συμμετέχει επίσης στη ρύθμιση της ποσότητας ασβεστίου στο αίμα.

Κανονικά, αυτή η πράξη εξισορρόπησης λειτουργεί καλά. Όταν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα πέσουν πολύ χαμηλά, οι παραθυρεοειδείς αδένες εκκρίνουν αρκετή PTH για να αποκαταστήσουν την ισορροπία. Το PTH αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου απελευθερώνοντας ασβέστιο από τα οστά  και αυξάνοντας την ποσότητα ασβεστίου που απορροφάται από το λεπτό έντερο.

Όταν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα είναι πολύ υψηλά, οι παραθυρεοειδείς αδένες παράγουν λιγότερη PTH. Αλλά μερικές φορές ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους αδένες παράγουν πάρα πολύ ορμόνη. Αυτό οδηγεί σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ασβεστίου και χαμηλά επίπεδα φωσφόρου στο αίμα.

Το ασβέστιο είναι περισσότερο γνωστό για το ρόλο του στη διατήρηση των δοντιών και των οστών υγιών. Αλλά το ασβέστιο βοηθά επίσης στη μετάδοση σημάτων στα νευρικά κύτταρα και εμπλέκεται στη συστολή των μυών. Ο φώσφορος, ένα άλλο ορυκτό, λειτουργεί μαζί με το ασβέστιο σε αυτές τις περιοχές.

Υπερπαραθυρεοειδισμός