Παθήσεις Θυρεοειδούς
Παθήσεις Θυρεοειδούς: Τι είναι ο Θυρεοειδής Αδένας
Ο Θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στον τράχηλο. Έχει σχήμα πεταλούδας και αποτελείται από 2 λοβούς (δεξιό ,αριστερό) που συνδέονται με τον ισθμό, βρίσκεται μπροστά και εκατέρωθεν της τραχείας, ενώ ενίοτε υπάρχει και ένας ακόμα λοβός που ξεκινάει από τον ισθμό προς τα άνω και λέγεται πυραμοειδής.
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες: 1) τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4) και 2) την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) που ρυθμίζουν το μεταβολισμό όλων των ιστών και ζωτικές λειτουργίες του σώματος όπως την θερμοκρασία και τον καρδιακό παλμό και 3) την καλσιτονίνη που ελαττώνει τα επίπεδα του ασβεστίου του αίματος. Η σύνθεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την έκκριση της θυρεοεκλυτικής ορμόνης (TRH) που παράγεται στον υποθάλαμο.
1.Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή. Η φλεγμονή από τη νόσο του Hashimoto, γνωστή και ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, συχνά οδηγεί σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμό). Επηρεάζει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε οποιασδήποτε ηλικία.
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Συμπτώματα
Ενδέχεται να μην παρατηρήσετε σημεία ή συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto στην αρχή ή μπορεί να παρατηρήσετε πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας (βρογχοκήλη). Συνήθως, εξελίσσεται αργά με την πάροδο των ετών και προκαλεί χρόνια βλάβη στον θυρεοειδή, οδηγώντας σε πτώση των επιπέδων των ορμονών του θυρεοειδούς στο αίμα. Τα σημεία και τα συμπτώματα είναι κυρίως εκείνα ενός υπολειτουργούντα θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός).
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Αιτίες
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα δημιουργεί αντισώματα που βλάπτουν τον θυρεοειδή αδένα. Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον θυρεοειδή. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας ιός ή βακτήριο μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση αυτή, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να εμπλέκεται ένα γενετικό έλλειμα. Ένας συνδυασμός παραγόντων – συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, του φύλου και της ηλικίας – μπορεί να καθορίσει την πιθανότητα εμφάνισης της διαταραχής.
Παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto:
- Γυναικείο φύλο.
- Μέση ηλικία.
- Κληρονομικότητα: διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν άλλοι στην οικογένειά σας έχουν τη νόσο ή άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.
- Άλλα αυτοάνοσα νοσήματα: η ύπαρξη μιας άλλης αυτοάνοσης νόσου – όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1 ή ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος – αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.
- Έκθεση σε ακτινοβολία: τα άτομα που εκτίθενται σε υπερβολικά επίπεδα περιβαλλοντικής ακτινοβολίας είναι πιο επιρρεπή στη νόσο του Hashimoto.
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Επιπλοκές
Αν δεν αντιμετωπιστεί, ο υποθυρεοειδισμός που προκαλείται από την θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας:
- Βρογχοκήλη: η συνεχής διέγερση του θυρεοειδούς για απελευθέρωση περισσότερων ορμονών μπορεί να προκαλέσει μεγέθυνση του αδένα, μια κατάσταση γνωστή ως βρογχοκήλη. Μια μεγάλη βρογχοκήλη μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή σας, αλλά κυρίως μπορεί να επηρεάσει την κατάποση ή την αναπνοή.
- Καρδιακά προβλήματα: η θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί επίσης να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε διευρυμένη καρδιά και, ενδεχομένως, καρδιακή ανεπάρκεια.
- Θέματα ψυχικής υγείας: η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί αρχικά και μπορεί να γίνει πιο σοβαρή με την πάροδο του χρόνου. Επίσης μπορεί να προκληθεί μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας (libido) τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της νοητικής λειτουργίας.
- Μυξοίδημα: Αυτή η σπάνια, απειλητική για τη ζωή κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί λόγω μακροχρόνιου σοβαρού υποθυρεοειδισμού ως αποτέλεσμα της μη θεραπευμένης θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Τα σημεία και τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν υπνηλία που ακολουθείται από βαθύ λήθαργο και κώμα. Ένα μυξοιδηματικό κώμα μπορεί να προκληθεί από έκθεση σε κρύο, ηρεμιστικά, λοίμωξη ή άλλο στρες στο σώμα σας. Απαιτεί άμεση επείγουσα ιατρική θεραπεία.
- Γενετικές ανωμαλίες: Μωρά που γεννήθηκαν από γυναίκες με υποθυρεοειδισμό στα πλαίσια θυρεοειδίτιδας Hashimoto μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών από ό, τι τα μωρά που γεννιούνται από υγιείς μητέρες. Οι γιατροί γνωρίζουν από καιρό ότι αυτά τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε διανοητικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ υποθυρεοειδικών κυήσεων και γενετικών ανωμαλιών, όπως η σχισμή του ουρανίσκου. Υπάρχει επίσης σύνδεση μεταξύ υποθυρεοειδικών κυήσεων και καρδιακών, εγκεφαλικών και νεφρικών προβλημάτων σε βρέφη. Εάν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος ή εάν είστε στην αρχή της εγκυμοσύνης, φροντίστε να ελέγξετε το επίπεδο του θυρεοειδούς σας.
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Θεραπεία
Η θεραπεία για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να περιλαμβάνει παρατήρηση και χρήση φαρμάκων. Εάν χρειάζεστε φάρμακα, πιθανότατα θα το χρειαστείτε για το υπόλοιπο της ζωής σας.
2.Υποθυρεοειδισμός
Είναι το κλινικό σύνδρομο που προκύπτει όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν δύναται να παράγει κατάλληλες ποσότητες ορμονών για την λειτουργία του οργανισμού. Στα αρχικά στάδια δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα. Με τον καιρό όμως, ο αρρύθμιστος υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, πόνος στις αρθρώσεις, υπογονιμότητα και καρδιακές παθήσεις.
Υποθυρεοειδισμός: Συμπτωματολογία
Τα σημεία και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλουν, ανάλογα με την σοβαρότητα της ορμονικής ανεπάρκειας. Τα προβλήματα τείνουν να εμφανίζονται αργά, συχνά ίσως μετά από χρόνια. Μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως:
- Κόπωση
- Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηρό δέρμα
- Αύξηση βάρους
- Οίδημα στο πρόσωπο
- Μυϊκή αδυναμία
- Βράγχος φωνής
- Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης
- Πόνος, ακαμψία ή οίδημα στις αρθρώσεις
- Διαταραχές εμμήνου ρύσεως
- Λέπτυνση των τριχών
- Μειωμένοι καρδιακοί παλμοί
- Κατάθλιψη
- Διαταραχές στην μνήμη
- Βρογχοκήλη-αυξημένου μεγέθους θυρεοειδής αδένας
- Κρετινισμός-υποθυρεοειδισμός των νεογνών, σε μητέρες που νοσούν
Παρόλο που ο υποθυρεοειδισμός, επηρεάζει πιο συχνά γυναίκες μέσης ηλικίας, οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει υποθυρεοειδισμό, ακόμη και νεογνά.
Υποθυρεοειδισμός: Αιτίες
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:
- Αυτοάνοσο νόσημα: η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
- Υπεραπάντηση στην θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού: τα άτομα που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό, αντιμετωπίζονται συχνά με ραδιενεργό ιώδιο ή αντιθυρεοειδικά φάρμακα. Μερικές φορές, η διόρθωση του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να καταλήξει σε πολύ χαμηλή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, με αποτέλεσμα τον μόνιμο υποθυρεοειδισμό.
- Χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς: σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να πάρετε τη θεραπεία για μια ζωή.
- Ακτινοθεραπεία: η ακτινοβολία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καρκίνων της κεφαλής και του λαιμού μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.
- Φάρμακα: ένας αριθμός φαρμάκων μπορεί να συμβάλει στον υποθυρεοειδισμό, όπως το Λίθιο και η Αμιωδαρόνη.
Λιγότερο συχνά, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκύψει από ένα από τα ακόλουθα:
- Συγγενής νόσος: μερικά μωρά γεννιούνται με ελαττωματικό θυρεοειδή αδένα ή χωρίς θυρεοειδή αδένα. Συχνά, τα βρέφη με συγγενή υποθυρεοειδισμό εμφανίζονται φυσιολογικά κατά τη γέννηση.
- Διαταραχή της υπόφυσης: μια σχετικά σπάνια αιτία υποθυρεοειδισμού είναι η αποτυχία της υπόφυσης να παράγει αρκετή ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH)-συνήθως λόγω ενός καλοήθους όγκου της υπόφυσης.
- Εγκυμοσύνη: ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη (υποθυρεοειδισμός μετά τον τοκετό), συχνά επειδή παράγουν αντισώματα στον δικό τους θυρεοειδή αδένα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και προεκλαμψίας και επηρεάζει σοβαρά το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
- Ανεπάρκεια ιωδίου: το ιχνοστοιχείο ιώδιο-βρίσκεται κυρίως σε θαλασσινά, φύκια, φυτά που καλλιεργούνται σε έδαφος πλούσιο σε ιώδιο και ιωδιούχο αλάτι-είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Πολύ λίγο ιώδιο μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό και πολύ ιώδιο μπορεί να επιδεινώσει τον υποθυρεοειδισμό σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση
Υποθυρεοειδισμός: Παράγοντες κινδύνου
Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει υποθυρεοειδισμό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο:
- Γυναίκες
- άνω των 60 ετών
- άτομα με οικογενειακό ιστορικό νόσου του θυρεοειδούς
- ασθενείς με μια αυτοάνοση ασθένεια, όπως ο διαβήτης τύπου 1 ή η κοιλιοκάκη
- ασθενείς που έχουν λάβει θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή αντιθυρεοειδικά φάρμακα
- ασθενείς που έχουν λάβει ακτινοβολία στο λαιμό ή στο πάνω μέρος του στήθους
- ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς (ολική ή μερική θυρεοειδεκτομή)
- γυναίκες με πρόσφατη εγκυμοσύνη τους τελευταίους έξι μήνες
Υποθυρεοειδισμός: Επιπλοκές
Ο υποθυρεοειδισμός χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας:
- Βρογχοκήλη: η συνεχής διέγερση του θυρεοειδούς για απελευθέρωση περισσότερων ορμονών μπορεί να προκαλέσει τον αδένα να γίνει μεγαλύτερος – μια κατάσταση γνωστή ως βρογχοκήλη. Μια μεγάλη βρογχοκήλη μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή σας και μπορεί να επηρεάσει την κατάποση ή την αναπνοή.
- Καρδιακά προβλήματα: ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρδιακής ανεπάρκειας, κυρίως επειδή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL)-η «κακή» χοληστερόλη-μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.
- Θέματα ψυχικής υγείας: η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί νωρίς στον υποθυρεοειδισμό και μπορεί να γίνει πιο σοβαρή με την πάροδο του χρόνου. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει επιβράδυνση της νοητικής λειτουργίας.
- Περιφερική νευροπάθεια: ο μακροχρόνιος ανεξέλεγκτος υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα περιφερικά νεύρα. Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στις πληγείσες περιοχές.
- Μυξοίδημα: αυτή η σπάνια, απειλητική για τη ζωή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιου, μη διαγνωσμένου υποθυρεοειδισμού. Τα σημεία και τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν έντονη δυσανεξία στο κρύο και υπνηλία που ακολουθείται από βαθύ λήθαργο και κώμα. Ένα μυξοιδηματικό κώμα μπορεί να προκληθεί από ηρεμιστικά, λοίμωξη ή άλλο στρες το σώμα σου. Εάν έχετε σημεία ή συμπτώματα, χρειάζεστε άμεση επείγουσα ιατρική θεραπεία.
- Υπογονιμότητα: τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης μπορούν να επηρεάσουν την ωορρηξία, και συνεπώς την γονιμότητα.
- Γενετικές ανωμαλίες: τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες με μη θεραπευμένη νόσο του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, σοβαρών διανοητικών και αναπτυξιακών προβλημάτων σε σύγκριση με τα μωρά που γεννιούνται από υγιείς μητέρες. Αν αυτή η κατάσταση διαγνωστεί μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής, οι πιθανότητες φυσιολογικής ανάπτυξης είναι εξαιρετικές.
Υποθυρεοειδισμός: Θεραπεία
Η τυπική θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό περιλαμβάνει καθημερινή χρήση της συνθετικής θυρεοειδικής ορμόνης λεβοθυροξίνης. Ο προσδιορισμός της σωστής δοσολογίας μπορεί να πάρει χρόνο. Η λεβοθυροξίνη ουσιαστικά δεν προκαλεί παρενέργειες όταν χρησιμοποιείται στην κατάλληλη δόση και είναι σχετικά φθηνή. Η λεβοθυροξίνη λαμβάνεται καλύτερα με άδειο στομάχι την ίδια ώρα κάθε μέρα. Στην ιδανική περίπτωση, θα πάρετε την ορμόνη το πρωί και θα περιμένετε μισή ώρα πριν φάτε ή πάρετε άλλα φάρμακα. Εάν παραλείψετε μια δόση λεβοθυροξίνης, πάρτε δύο χάπια την επόμενη ημέρα.
3.Υπερθυρεοειδισμός
Ο υπερθυρεοειδισμός είναι το κλινικό σύνδρομο που προκύπτει όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πάρα πολύ από την ορμόνη θυροξίνη. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό του σώματός σας, προκαλώντας ακούσια απώλεια βάρους και γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.
Υπερθυρεοειδισμός: Συμπτώματα
Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να μιμηθεί άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία δυσχεραίνουν τη διάγνωση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μια μεγάλη ποικιλία σημείων και συμπτωμάτων, όπως:
- Ακούσια απώλεια βάρους, ακόμη και όταν η όρεξη και η πρόσληψη τροφής παραμένουν ίδιες ή αυξάνονται
- Γρήγοροι καρδιακοί παλμοί (ταχυκαρδία) – συνήθως περισσότεροι από 100 παλμοί το λεπτό
- Ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία)- γρήγορο χτύπημα της καρδιάς σας (αίσθημα παλμών)
- Αυξημένη όρεξη
- Νευρικότητα, άγχος και ευερεθιστότητα
- Τρόμος – συνήθως ένα λεπτό τρέμουλο στα χέρια και τα δάχτυλά σας
- Αυξημένη εφίδρωση
- Αλλαγές στα πρότυπα της εμμήνου ρύσεως
- Αυξημένη ευαισθησία στη θερμότητα
- Αλλαγές στα μοτίβα του εντέρου, ιδιαίτερα συχνότερες κενώσεις
- Αύξηση μεγέθους θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη), ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί ως οίδημα στη βάση του λαιμού
- Κούραση, μυϊκή αδυναμία
- Δυσκολία στον ύπνο/ αυπνία
- Αραίωση του τριχωτού της κεφαλής/Λεπτά, εύθραυστα μαλλιά
- Οφθαλμοπάθεια του Graves: μερικές φορές ένα ασυνήθιστο πρόβλημα που ονομάζεται οφθαλμοπάθεια του Graves μπορεί να επηρεάσει τα μάτια σας, ειδικά αν καπνίζετε. Αυτή η διαταραχή κάνει τους βολβούς των ματιών σας να προεξέχουν πέρα από τις κανονικές προστατευτικές τροχιές τους όταν οι ιστοί και οι μύες πίσω από τα μάτια σας διογκώνονται. Τα προβλήματα στα μάτια συχνά βελτιώνονται χωρίς θεραπεία. Τα σημεία και τα συμπτώματα της οφθαλμοπάθειας του Graves περιλαμβάνουν:
- Ξηρά ,κόκκινα ή πρησμένα μάτια
- Υπερβολικό δάκρυ ή δυσφορία στο ένα ή και στα δύο μάτια
- Ευαισθησία στο φως, θολή ή διπλή όραση, φλεγμονή ή μειωμένη κίνηση των ματιών
- Βλέφαρα που προεξέχουν
Υπερθυρεοειδισμός: Αιτίες
- Νόσος του Graves: αυτοάνοση διαταραχή στην οποία τα αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα διεγείρουν τον θυρεοειδή σας να παράγει πάρα πολύ Τ4. Είναι η πιο κοινή αιτία υπερθυρεοειδισμού.
- Υπερλειτουργία των όζων του θυρεοειδούς (τοξικό αδένωμα, τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη ή νόσος του Plummer): αυτή η μορφή υπερθυρεοειδισμού εμφανίζεται όταν ένα ή περισσότερα αδενώματα του θυρεοειδούς σας παράγουν πολύ Τ4. Το αδένωμα είναι ένα μέρος του αδένα που έχει αποκολληθεί από τον υπόλοιπο αδένα, σχηματίζοντας μη καρκινικούς (καλοήθεις) όζους που μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση του θυρεοειδούς.
- Θυρεοειδίτιδα: μερικές φορές ο θυρεοειδής αδένας σας μπορεί να φλεγμονή μετά την εγκυμοσύνη, λόγω αυτοάνοσης πάθησης ή για άγνωστους λόγους. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει διαρροή υπερβολικής ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών που είναι αποθηκευμένες στον αδένα στην κυκλοφορία του αίματός σας. Ορισμένοι τύποι θυρεοειδίτιδας μπορεί να προκαλέσουν πόνο, ενώ άλλοι είναι ανώδυνοι.
Υπερθυρεοειδισμός: Παράγοντες κινδύνου
- Οικογενειακό ιστορικό, ιδιαίτερα της νόσου του Graves
- Γυναικείο φύλο
- Προσωπικό ιστορικό ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 1, η κακοήθης αναιμία και η πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια
Υπερθυρεοειδισμός: Επιπλοκές
- Καρδιακά προβλήματα: όπως ταχυκαρδία ή ακόμη και αρρυθμία (κολπική μαρμαρυγή) που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας
- Οστεοπόρωση: ο αρρύθμιστος υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αδύναμα, εύθραυστα οστά (οστεοπόρωση). Η υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματός σας να ενσωματώνει ασβέστιο στα οστά σας.
- Οοφθαλμοπάθεια του Graves: διογκωμένα, κόκκινα ή πρησμένα μάτια, ευαισθησία στο φως και θόλωση ή διπλή όραση. Τα σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης.
- Δερματοπάθεια Graves: σπανίως εμφανίζεται ερυθρότητα και πρήξιμο, συχνά στις κνήμες και τα πόδια.
- Θυρεοτοξική κρίση: αιφνίδια επικίνδυνη έξαρση των συμπτωμάτων, που οδηγεί σε πυρετό, ταχυκαρδία και ακόμη και παραλήρημα. Εάν συμβεί αυτό, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.
Υπερθυρεοειδισμός: Θεραπεία
Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για τον υπερθυρεοειδισμό. Η καλύτερη προσέγγιση για εσάς εξαρτάται από την ηλικία, τη φυσική σας κατάσταση, την υποκείμενη αιτία του υπερθυρεοειδισμού, τις προσωπικές προτιμήσεις και τη σοβαρότητα της διαταραχής σας. Οι πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν:
- Ραδιενεργό ιώδιο.
- Αντιθυρεοειδικά φάρμακα
- Β -αποκλειστές
- Χειρουργική επέμβαση (θυρεοειδεκτομή
Εάν έχετε οφθαλμοπάθεια του Graves, οι ακόλουθες προτάσεις μπορεί να βοηθήσουν τα μάτια:
- Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της οφθαλμοπάθειας του Graves και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση μετά τη θεραπεία.
- Κρατήστε τα μάτια σας ενυδατωμένα: Οι σταγόνες των ματιών μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ξηρότητας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Εάν τα μάτια σας δεν κλείνουν τελείως, μπορείτε να κλείσετε τα βλέφαρά σας ή να χρησιμοποιήσετε ένα λιπαντικό τζελ πριν τον ύπνο για να μην στεγνώσει ο κερατοειδής. Μια δροσερή κομπρέσα μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από την υγρασία.
- Προστατέψτε τα μάτια σας. Φορέστε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας από τον ήλιο και τον άνεμο.
- Κράτα το κεφάλι σου ψηλά. Το να σηκώνετε το κεφάλι του κρεβατιού σας μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και να ανακουφίσει την πίεση στα μάτια σας.
4.Όζοι του θυρεοειδούς
Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι στερεοί ή γεμάτοι με υγρό όζοι που σχηματίζονται μέσα στον θυρεοειδή. Τα περισσότερα οζίδια του θυρεοειδούς δεν είναι σοβαρά και δεν προκαλούν συμπτώματα. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των όζων του θυρεοειδούς είναι καρκινικοί. Συχνά ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας. Ωστόσο, ορισμένοι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να γίνουν αρκετά μεγάλοι ώστε να είναι ορατοί ή να δυσκολεύουν την κατάποση ή την αναπνοή. Οι επιλογές θεραπείας εξαρτώνται από τον τύπο του όζου του θυρεοειδούς που έχετε.
Όζοι του Θυρεοειδούς: Συμπτώματα
Τα περισσότερα οζίδια του θυρεοειδούς δεν προκαλούν σημεία ή συμπτώματα. Περιστασιακά όμως ορισμένα οζίδια γίνονται τόσο μεγάλα που μπορούν:
- Εμφανίζονται, συχνά ως πρήξιμο/διόγκωση στη βάση του λαιμού σας
- Πιέζουν τον αεραγωγό ή τον οισοφάγο σας, προκαλώντας δύσπνοια ή δυσκολία στην κατάποση
- Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι όζοι του θυρεοειδούς παράγουν επιπλέον θυροξίνη, προκαλώντας συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού, όπως: ανεξήγητη απώλεια βάρους, αυξημένη εφίδρωση, τρόμο, νευρικότητα, γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.
Μόνο ένας μικρός αριθμός όζων του θυρεοειδούς είναι καρκινικοί. Αλλά ο προσδιορισμός των όζων που είναι καρκινικοί δεν μπορεί να γίνει με την αξιολόγηση των συμπτωμάτων σας και μόνο. Τα περισσότερα καρκινικά οζίδια του θυρεοειδούς αναπτύσσονται αργά και μπορεί να είναι μικρά όταν τα ανακαλύψει ο γιατρός σας. Οι επιθετικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι σπάνιοι με οζίδια που μπορεί να είναι μεγάλα, συμπαγή και ταχέως αναπτυσσόμενα.
Όζοι του Θυρεοειδούς: Αιτίες
Διάφορες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ανάπτυξη οζιδίων στον θυρεοειδή αδένα σας, όπως:
- Υπερπλασία του φυσιολογικού ιστού του θυρεοειδούς, αγνώστου αιτιολογίας ονομάζεται αδένωμα του θυρεοειδούς.
- Κύστη θυρεοειδούς, μια κοιλότητα γεμάτη με υγρό (κύστη) συνήθως προκύπτει από εκφυλισμένο αδένωμα του θυρεοειδούς.
- Χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα ή θυρεοειδίτιδα Hashimoto
- Πολυοζώδης βρογχοκήλη, αυξημένου μεγέθους θυρεοειδής αδένας που περιέχει πολλαπλά διακριτά οζίδια, αλλά η αιτία της είναι λιγότερο σαφής.
- Καρκίνος θυροειδούς. Οι πιθανότητες ότι ένας όζος είναι καρκινικός είναι μικρές. Ωστόσο, ένας όζος που είναι μεγάλος και σκληρός ή που προκαλεί πιεστικά φαινόμενα είναι πιο ανησυχητικός.
- Ανεπάρκεια ιωδίου. Η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή σας μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει στον θυρεοειδή αδένα σας να αναπτύξει οζίδια θυρεοειδούς, παρόλο που είναι ασυνήθης.
Όζοι του Θυρεοειδούς: Επιπλοκές
Οι επιπλοκές που σχετίζονται με ορισμένα οζίδια του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:
- Προβλήματα κατάποσης ή αναπνοής. Μεγάλα οζίδια ή πολυοζώδης βρογχοκήλη μπορεί να επηρεάσουν την κατάποση ή την αναπνοή.
- Υπερθυρεοειδισμός. Προβλήματα μπορεί να προκύψουν όταν ένας όζος ή βρογχοκήλη παράγει θυρεοειδική ορμόνη, οδηγώντας σε περίσσεια ποσότητας της ορμόνης στο σώμα..
Όζοι του Θυρεοειδούς: Θεραπεία
Εάν ένας όζος του θυρεοειδούς που είναι καλοήθης συνήθως παρακολουθείται με φυσική εξέταση, εξετάσεις αίματος και υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επί ενδείξεων μπορεί να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Οι όζοι που διαγιγνώσκονται ως απροσδιόριστοι ή ύποπτοι για κακοήθεια στην βιοψία χρειάζονται επίσης χειρουργική αφαίρεση. Τέλος, η αντιμετώπιση καρκινικών οζιδίων είναι η χειρουργική επέμβαση.
5.Καρκίνος του θυρεοειδούς
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα στην αρχή. Καθώς μεγαλώνει, μπορεί να εμφανιστεί σαν διογκωμένος θυρεοειδής αδένας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς. Μερικοί αναπτύσσονται πολύ αργά και άλλοι πολύ επιθετικά. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς μπορούν να θεραπευτούν επιτυχώς.
Καρκίνος Θυρεοειδούς: Συμπτώματα
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συνήθως δεν προκαλεί σημεία ή συμπτώματα στην αρχή της νόσου. Καθώς ο καρκίνος του θυρεοειδούς μεγαλώνει, μπορεί να προκαλέσει:
- Ένα εξόγκωμα (οζίδιο) που μπορεί να γίνει αισθητό μέσω του δέρματος στο λαιμό σας
- Αλλαγές στη φωνή σας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης βραχνάδας
- Δυσκολία στην κατάποση
- Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό σας
Καρκίνος Θυρεοειδούς: Αιτίες
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του θυρεοειδούς υφίστανται γενετικές αλλαγές (μεταλλάξεις). Οι μεταλλάξεις επιτρέπουν στα κύτταρα να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν γρήγορα. Τα κύτταρα χάνουν επίσης την ικανότητα να πεθάνουν, όπως θα έκαναν τα κανονικά κύτταρα. Τα συσσωρευμένα μη φυσιολογικά κύτταρα του θυρεοειδούς σχηματίζουν έναν όγκο. Τα μη φυσιολογικά κύτταρα μπορούν να εισβάλουν στον κοντινό ιστό και να εξαπλωθούν (να κάνουν μετάσταση) σε άλλα μέρη του σώματος.
Καρκίνος Θυρεοειδούς: Τύποι
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς ταξινομείται σε τύπους με βάση τα είδη των κυττάρων που βρίσκονται στον όγκο. Ο τύπος καθορίζεται από την ιστολογική εξέταση. Ο τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της θεραπείας και της πρόγνωσής σας.
Οι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:
- Θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Η πιο κοινή μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς, που προέρχεται από τα κύτταρα, τα οποία παράγουν και αποθηκεύουν ορμόνες του θυρεοειδούς. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τις περισσότερες φορές επηρεάζει άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών..
- Θυλακιώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Συνήθως επηρεάζει άτομα άνω των 50 ετών.
- Αναπλαστικό καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς. Αναπτύσσεται γρήγορα και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω.
- Μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Ξεκινά στα κύτταρα του θυρεοειδούς που ονομάζονται κύτταρα C, τα οποία παράγουν την ορμόνη καλσιτονίνη. Αυξημένα επίπεδα καλσιτονίνης στο αίμα μπορεί να υποδηλώνουν μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ορισμένα γενετικά σύνδρομα αυξάνουν τον κίνδυνο μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς, αν και πολύ σπάνια.
- Άλλοι πολύ σπάνιοι τύποι καρκίνου που ξεκινούν στον θυρεοειδή περιλαμβάνουν το λέμφωμα του θυρεοειδούς, το οποίο αρχίζει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του θυρεοειδούς και το σάρκωμα του θυρεοειδούς, το οποίο ξεκινά στα κύτταρα του συνδετικού ιστού του θυρεοειδούς.
Καρκίνος Θυρεοειδούς: Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:
- Γυναικείο φύλο.
- Έκθεση σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Οι θεραπείες ακτινοθεραπείας στο κεφάλι και το λαιμό αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς.
- Ορισμένα κληρονομικά γενετικά σύνδρομα, όπως το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς επί του συνδρόμου πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας, το σύνδρομο Cowden και την οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση.
Καρκίνος Θυρεοειδούς: Επιπλοκές
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να υποτροπιάσει σε:
- Λεμφαδένες στο λαιμό
- Μικρά κομμάτια ιστού του θυρεοειδούς που αφήνονται πίσω κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης
- Άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι πνεύμονες και τα οστά
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς που υποτροπιάζει μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει περιοδικές εξετάσεις αίματος ή σαρώσεις θυρεοειδούς για να ελέγξετε για σημάδια υποτροπής του καρκίνου του θυρεοειδούς.
Καρκίνος Θυρεοειδούς: Θεραπεία
Οι επιλογές θεραπείας του καρκίνου του θυρεοειδούς εξαρτώνται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου του θυρεοειδούς, τη συνολική σας υγεία και τις προτιμήσεις σας. Οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς θεραπεύονται επιτυχώς.
χειρουργική αφαίρεση. Τέλος, η αντιμετώπιση καρκινικών οζιδίων είναι η χειρουργική επέμβαση.