Σακχαρώδης Διαβήτης
Σακχαρώδης Διαβήτης: Η γλυκόζη στο σώμα
Η γλυκόζη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, ως σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα των ιστών του σώματος και ως η κύρια πηγή καυσίμων του εγκεφάλου. Η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Για να καταλάβετε τον διαβήτη, πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς επεξεργάζεται κανονικά η γλυκόζη στο σώμα. Αφού φάτε, διάφορα τρόφιμα διασπώνται στο έντερο σε σάκχαρα. Η κύρια ζάχαρη, η γλυκόζη, περνάει από το τοίχωμα του εντέρου στην κυκλοφορία του αίματός. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι μόνο η ζάχαρη που αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα. Άλλα τρόφιμα με αμυλούχο υδατάνθρακα όπως πατάτα, ρύζι ή δημητριακά για πρωινό απορροφώνται επίσης ως γλυκόζη.
Σακχαρώδης Διαβήτης: Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα
Για να παραμείνετε υγιείς, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας (γλυκόζη) δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλό. Έτσι, όταν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας αρχίζει να αυξάνεται – ιδιαίτερα μετά το φαγητό – το επίπεδο μιας ορμόνης που ονομάζεται ινσουλίνη πρέπει επίσης να αυξηθεί. Η ινσουλίνη λειτουργεί στα κύτταρα του σώματός, ώστε να λαμβάνουν γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας έτσι ξανά τη γλυκόζη στο αίμα. Μέρος της γλυκόζης χρησιμοποιείται από τα κύτταρα για ενέργεια. Οποιαδήποτε γλυκόζη δεν χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο μετατρέπεται σε γλυκογόνο στο ήπαρ ή λίπος στο συκώτι ή την κοιλιά.
Όταν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα αρχίζει να πέφτει (μεταξύ των γευμάτων ή όταν δεν έχουμε φαγητό), το επίπεδο της ινσουλίνης πέφτει. Στη συνέχεια, λίγο γλυκογόνο ή λίπος μετατρέπεται ξανά σε γλυκόζη. Αυτό απελευθερώνεται από τα κύτταρα στην κυκλοφορία του αίματος για να διατηρήσει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα φυσιολογικό.
Σακχαρώδης Διαβήτης: Τύποι
Ο σακχαρώδης διαβήτης κατηγοριοποιείται κυρίως σε διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία. Ο διαβήτης τύπου 2, ο πιο συνηθισμένος τύπος, μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι συχνότερος σε άτομα άνω των 40 ετών. Υπάρχουν επίσης μια σειρά από λιγότερο συχνές μορφές διαβήτη, όπως:
- Δευτεροπαθής διαβήτης: ο διαβήτης μπορεί να προκληθεί από άλλες ασθένειες. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν ασθένειες που επηρεάζουν το πάγκρεας, όπως η κυστική ίνωση και η χρόνια παγκρεατίτιδα. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλες ορμονικές (ενδοκρινικές) ασθένειες, όπως το σύνδρομο Cushing και η ακρομεγαλία.
- Λανθάνων αυτοάνοσος διαβήτης ενηλίκων (LADA): μια μορφή αργού τύπου διαβήτη τύπου 1 που εμφανίζεται σε ενήλικες, συχνά με πιο αργή εμφάνιση από τον συνηθισμένο διαβήτη τύπου 1 που ξεκινά στην παιδική ηλικία.
- Διαβήτης νεαρής ηλικίας (MODY): αυτός περιλαμβάνει διάφορες μορφές διαβήτη που προκαλούνται από γενετικές ανωμαλίες των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.
- Σύνδρομο Wolfram: μια άλλη γενετική αιτία διαβήτη. Ονομάζεται επίσης DIDMOAD (επειδή προκαλεί άποιο διαβήτη, σακχαρώδη διαβήτη, ατροφία οπτικής και κώφωση).
- Άλλες γενετικές ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη: αυτές περιλαμβάνουν την αταξία του Friedreich και την αιμοχρωμάτωση.
Τέλος, υπάρχουν οι δυνητικά αναστρέψιμες κατηγορίες διαβήτη, όπως ο προδιαβήτης και ο διαβήτης κύησης. Ο προδιαβήτης εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το κανονικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά για να ταξινομηθούν ως διαβήτης, ενώ ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά μπορεί να υποχωρήσει μετά τον τοκετό.
Σακχαρώδης Διαβήτης: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του διαβήτη ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο είναι αυξημένο το σάκχαρο στο αίμα. Μερικοί άνθρωποι, ειδικά εκείνοι με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, μπορεί μερικές φορές να μην εμφανίσουν συμπτώματα. Στον διαβήτη τύπου 1, τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται γρήγορα και να είναι πιο έντονα. Μερικά από τα σημεία και συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2 είναι:
- Αυξημένη δίψα
- Συχνουρία
- Αυξημένη όρεξη
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Παρουσία κετονών στα ούρα (οι κετόνες είναι υποπροϊόν της διάσπασης μυών και λίπους που συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη ινσουλίνη)
- Κούραση
- Θολή όραση
- Συχνές λοιμώξεις, όπως ουλίτιδες, λοιμώξεις του δέρματος ή κολπίτιδες.
Σακχαρώδης Διαβήτης: Αιτίες
Αιτίες διαβήτη τύπου 1
Η ακριβής αιτία του διαβήτη τύπου 1 είναι άγνωστη. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα-το οποίο συνήθως καταπολεμά επιβλαβή βακτήρια ή ιούς-επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Αυτό συνεπάγεται λίγη ή καθόλου ινσουλίνη και συνεπώς αντί να μεταφερθεί στα κύτταρά, η ζάχαρη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματός σας.
Αιτίες προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2
Στον προδιαβήτη – που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 – και στον διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρά γίνονται ανθεκτικά στη δράση της ινσουλίνης και το πάγκρεας δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ξεπεράσει αυτήν την αντίσταση. Με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται η γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματός. Το γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό είναι αβέβαιο, θεωρείται ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Το αυξημένο σωματικό βάρος συνδέεται στενά με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν είναι όλοι υπέρβαροι όλοι με τον τύπο 2.
Παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 1
Αν και η ακριβής αιτία του διαβήτη τύπου 1 είναι άγνωστη, οι παράγοντες που μπορεί να σηματοδοτούν αυξημένο κίνδυνο περιλαμβάνουν:
- Οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν ένας γονιός ή αδελφός έχει διαβήτη τύπου 1.
- Περιβαλλοντικοί παράγοντες. Περιστάσεις όπως η έκθεση σε ιογενή λοιμώξεις πιθανότατα παίζουν κάποιο ρόλο στον διαβήτη τύπου 1.
- Η παρουσία αυτοαντισωμάτων. Μερικές φορές μέλη της οικογένειας ατόμων με διαβήτη τύπου 1 ελέγχονται για την παρουσία αυτοαντισωμάτων διαβήτη. Εάν έχετε αυτά τα αυτοαντισώματα, έχετε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1. Αλλά δεν αναπτύσσουν διαβήτη όλοι όσοι έχουν αυτά τα αυτοαντισώματα.
Παράγοντες κινδύνου για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2
Οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2 και άλλοι όχι. Είναι σαφές ότι ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο, ωστόσο, όπως:
- Αυξημένο σωματικό βάρος: όσο περισσότερο λιπώδη ιστό έχετε, τόσο πιο ανθεκτικά γίνονται τα κύτταρά σας στην ινσουλίνη.
- Μειωμένη σωματική δραστηριότητα: όσο λιγότερο ενεργός είστε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.
- Οικογενειακό ιστορικό: ο κίνδυνος αυξάνεται εάν ένας γονιός ή αδελφός έχει διαβήτη τύπου 2.
- Ηλικία: ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε.
- Διαβήτης κύησης: εάν αναπτύξατε διαβήτη κύησης όταν ήσασταν έγκυος, ο κίνδυνος εμφάνισης προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται. Εάν γεννήσατε ένα μωρό που ζυγίζει περισσότερο από 4 κιλά, κινδυνεύετε επίσης από διαβήτη τύπου 2.
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- Υψηλή πίεση του αίματος. Η πίεση του αίματος πάνω από 140/90 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
- Μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) ή «καλή» χοληστερόλη και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων έχετε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Σακχαρώδης Διαβήτης:Επιπλοκές
Οι μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη αναπτύσσονται σταδιακά. Όσο περισσότερο έχετε διαβήτη – και όσο λιγότερο ελέγχετε το σάκχαρό σας – τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:
- Καρδιαγγειακή νόσο: ο διαβήτης αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο διαφόρων καρδιαγγειακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου με πόνο στο στήθος (στηθάγχη), καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και στένωση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση).
- Νευρική βλάβη (νευροπάθεια): μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, κάψιμο ή πόνο που συνήθως ξεκινά στις άκρες των δακτύλων των ποδιών ή των δακτύλων και σταδιακά εξαπλώνεται προς τα πάνω. Αν αφεθείτε χωρίς θεραπεία, μπορεί να χάσετε κάθε αίσθηση στα προσβεβλημένα άκρα. Βλάβη στα νεύρα που σχετίζονται με την πέψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με ναυτία, έμετο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Για τους άνδρες, μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία.
- Νεφρική βλάβη (νεφροπάθεια) τα νεφρά περιέχουν εκατομμύρια μικροσκοπικά σμήνη αιμοφόρων αγγείων (σπειράματα) που φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα σας. Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει αυτό το λεπτό σύστημα φιλτραρίσματος. Η σοβαρή βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια ή μη αναστρέψιμη νεφρική νόσο τελικού σταδίου, η οποία μπορεί να απαιτήσει αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.
- Αμφιβληστροειδοπάθεια: βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια), που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε τύφλωση. Ο διαβήτης αυξάνει επίσης τον κίνδυνο άλλων σοβαρών καταστάσεων όρασης, όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα.
- Διαβητικό πόδι: νευρική βλάβη στα πόδια ή κακή ροή αίματος στα πόδια αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων επιπλοκών στα πόδια. Αν δεν αντιμετωπιστούν, τα κοψίματα και οι φουσκάλες μπορούν να αναπτύξουν σοβαρές λοιμώξεις, οι οποίες συχνά θεραπεύονται ελάχιστα. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί τελικά να απαιτούν ακρωτηριασμό δακτύλου, ποδιού ή ποδιού.
- Κατάθλιψη: τα συμπτώματα κατάθλιψης είναι κοινά σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη διαχείριση του διαβήτη.
Σακχαρώδης Διαβήτης: Πρόληψη
Ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί.
Ωστόσο, οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής που βοηθούν στη θεραπεία του προδιαβήτη, του διαβήτη τύπου 2 και του διαβήτη κύησης μπορούν επίσης να βοηθήσουν και στην πρόληψή τους:
- Τρώτε υγιεινά: επιλέξτε τρόφιμα χαμηλότερα σε λιπαρά και θερμίδες και υψηλότερα σε φυτικές ίνες. Επικεντρωθείτε σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσπαθήστε για ποικιλία για να αποφύγετε την πλήξη.
- Αυξήστε την σωματική δραστηριότητα: στόχος περίπου 30 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ή τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα.
- Χάστε τα περιττά κιλά: εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια ακόμη και του 5% του σωματικού σας βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη. Μην προσπαθήσετε να χάσετε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μιλήστε με το γιατρό σας για το πόσο βάρος είναι υγιές για να κερδίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Ελέγξτε το σάκχαρό τουλάχιστον μία φορά το χρόνο
Σακχαρώδης Διαβήτης: Θεραπεία
Ανάλογα με τον τύπο διαβήτη που έχετε, το ατομικό ιστορικό, την κλινική σας κατάσταση και τις προτιμήσεις σας θα λάβετε από του στόματος ή ενέσιμη αντιδιαβητική αγωγή είτε ινσουλίνη για την ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Η παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα, η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η συμμετοχή σε τακτική δραστηριότητα και η προσωπική εκπαίδευση του διαβητικού για την διαχείριση της υγείας του είναι σημαντικοί παράγοντες για την ρύθμιση του διαβήτη.